info@bouwpakket-op-maat.nl KVK 34084413 BTW NL802199756B01 023-5314514
Houtskeletbouw
Vanaf het midden van de jaren 70 wordt er in Nederland steeds meer gebruik gemaakt van houtskeletbouw. Deze bouwmethode van buitenlandse oorsprong is aangepast aan de Nederlandse normen en eisen. De basis van een hsb-woning is een stijl- en regelwerk van hout. Dit skelet wordt gevuld met isolatiemateriaal en bekleed met afwerkingsmateriaal.
Het is een misverstand dat bijvoorbeeld een houtskeletbouw huis er altijd uitziet als een houten huis; dat is een kwestie van buitenafwerking. Die kan zowel van hout zijn, maar net zo goed kan het buitenspouwblad van gevelmetselwerk zijn of van panelen. Maar ook pleisterwerk komt voor als buitenafwerking.
Casco's van houtskeletbouw zijn licht in gewicht waardoor in veel gevallen volstaan kan worden met een iets lichtere fundering in vergelijking met een andere bouwmethode. Veruit in de meeste gevallen worden casco's gemaakt van geprefabriceerde elementen, zowel voor wanden, vloeren als dak. Een hsb-casco ontleent zijn stabiliteit aan de samenwerking van de verschillende vormvaste wand- en vloerelementen. De beschieting met houtachtige plaatmaterialen en gipskartonplaten speelt hierbij een grote rol.
De begane grondvloer bij een houtskeletbouw gebouw is meestal een betonvloer, hoewel ook houten begane vloeren voorkomen. Als verdiepingsvloer zien we vaak prefab elementen van balkhout en plaatmateriaal. Aan de onderzijde worden ze voorzien van plafonds van gipsplaten. Het dak van een houtskeletbouw gebouw kan op verschillende manieren uitgevoerd zijn: als plat dak, gordingenkap, sporenkap of volledige doosconstructie.
De binnenafwerking van hsb-gevelelementen bestaat uit gipskartonplaten (die later behangen, betegeld of gespoten kunnen worden). De ruimte tussen de stijlen en regels is gevuld met minerale wol als isolatiemateriaal. Het houten frame leent er zich uitstekend voor om leidingen in weg te werken: de doorvoergaten kunnen ter plaatse geboord of gezaagd worden.
Op de bouwplaats worden de prefab elementen met vrachtwagens aangevoerd. Met behulp van de bouwkraan komen de elementen op hun plaats te staan. Met schroeven of nagels maakt men op de hoeken de elementen aan elkaar vast. Over het algemeen is de montage eenvoudig en kan die met behulp van normaal timmermansgereedschap gebeuren. Gevelelementen zijn meestal al voorzien van kozijnen, soms ook van deuren en glas. Na deze montage kan de verdere afwerking van het casco plaats vinden.